Padbol Zenter

Padbol är en relativt ung sport som påminner om en blandning mellan fotboll och padel. Man spelar alltid två och två. Istället för racket spelar man, precis som i fotboll, med kroppen, dock inte armar och händer. Padbol härstammar från Argentina och har snabbt blivit populär främst i Sydamerika och Spanien.

 

Det första världsmästerskapet spelades 2013 och då fanns representanter med från både Spanien, Brasilien, Italien, Uruguay och Argentina. I VM 2014 fanns två Svenska lag representerade. Sporten ligger under ett patent som ägs av Padbol Inernational och det krävs en licens för att bygga en bana oavsett vart i världen man bygger. Vi på Padel Zenter har exklusiva rättigheter att sälja både banor och licens i alla Nordens länder, så är ni intresserade av att veta mer om sporten eller bygga er egen Padbol bana kontakta oss på info@padbolzenter.com.

 

Boka bana

 

 

 

Viktiga regler att ha koll på!
SPELET

Spelplanen i Padbol är 10×6 meter med ett nät i mitten. Runt planen löper en 2,5 meter hög glasvägg och över den ytterligare 1 meter galler. Spelplanen är uppdelad i tre olika zoner. Hela planen är med i spelet men bakre och röda zonen har lite egna regler.

BAKRE ZONEN OCH BOLLEN

Härifrån serverar man, dvs när man servar ska man stå bakom linjen. Bollen i Padbol är som en vanlig fotboll men något mindre.

RÖDA ZONEN

Den röda zonen är en meter på varje sida och från den röda zonen är det okej att skjuta över bollen direkt, utan att först ha passat sin medspelare. För att få göra det krävs det att man är helt, eller delvis, i den röda zonen. Det går även bra att vara i luften över zonen. Precis som den mittersta zonen så är även den röda zonen inkluderad vid serve.

REGLER

– Man spelar alltid dubbel
– Poängräkning är samma som tennis
– Precis som fotboll får man använda hela kroppen, förutom armar och händer
– Serve ska slås ”underhands” och studsa i motspelarens serveruta
– Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig
– Man har två servar på sig
– Om bollen går direkt i motspelarens vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
– Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
– Man får slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelaren planhalva
– Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida
– En spelare får endast ha en touch i rad på bollen
– Man får ha tre touch inom laget innan bollen måste vara över (dvs två passningar)
– Såvida man inte är i den röda zonen får man inte spela bollen direkt över till moståndarnas sida. Antingen måste bollen slås i egen vägg, eller passas till sin medspelare först.

Reglerna i padbol är i många fall likt regler för padel men det finns såklart undantag.

POÄNG

Poängräkning i padbol är precis som tennis. Man spelar däremot alltid bäst av 3 set. I varje set gäller det att vinna 6 game. I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras. I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game. Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game. Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

I padbol vinner man poäng om:
– Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
– Motståndaren slår bollen i nät
– Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur ”buren” eller direkt på en av dina väggar
– Motståndaren slår bollen i sitt eget galler

SERVE

Reglerna för serven skiljer sig mot tennis men är väldigt lik padel. En serve i padbol ska alltid slås ”underhands”. Innan man skjuter över bollen ska bollen studsa i marken en gång. Studsen ska ske bakom servelinjen, dvs i zonen längst bak. Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta, med den röda zonen inkluderad. Motståndaren får inte ta den på volley utan den måste studsa först. Precis som i tennis så har man en förstaserve och en andraserve, dvs om man missar sin första har man en chans till. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.

TOUCH OCH PASSNINGSSPEL

Om man är i den röda zonen får man skjuta tillbaka bollen direkt över nät. Det krävs då att man antingen är helt eller delvis i röda zonen, eller i luften över den. Om man inte är i den röda zonen får man inte spela tillbaka bollen direkt utan måste antingen valla i egen vägg eller passa sin medspelare först. Som spelare får man bara ta en touch åt gången. Däremot får man inom laget ha tre touch innan man spelar över bollen. Det gör att man har möjlighet till två passningar för att förbättra sina positioner.

Här kan man likna Padbol med volleyboll.

LINJERNA

Med undantag för den röda zonen så används linjerna på planen endast vid serve.

[/one_half]

HUR VINNER MAN PÅ POÄNG?

I padel vinner man poäng om:

– Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
– Motståndaren slår bollen i nät
– Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur ”buren” eller direkt på en av dina väggar
– Notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren. Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat.
– Motståndaren slår bollen i sitt eget galler
– En motståndare träffas av bollen